Goed debiteurenbeheer begint bij jou

Het is een klus waar niet iedereen van houdt en geschikt voor is: achterstallige betalingen opvolgen. Toch is het essentieel voor een bedrijf dat de lijst met wanbetalers zo laag mogelijk is. Dit is namelijk geld waar jij recht op hebt en waar je al voor hebt gewerkt. Daarom is het belangrijk dat je debiteurenbeheer op orde is en dat je processen waterdicht zijn. Heb jij problemen met wanbetalers? Geef je debiteurenbeheer uit handen, maar houd eerst jezelf eens de spiegel voor.

Jouw klantenwerving

Goed debiteurenbeheer begint al voordat je met een klant in zee gaat. Want het is belangrijk en zeker niet vreemd om eerst wat achtergrondinformatie in te winnen over de klant voordat je zaken gaat doen. Is een klant financieel onstabiel, staan ze op het randje van faillissement of heb je redenen om te geloven dat ze niet helemaal juist zakendoen? Dan kun je de klant het beste afwijzen, omdat je je anders onnodig veel risico op de hals haalt.

Jouw facturering

Daarna kun je kijken naar je facturen. Zien deze er professioneel uit en is de informatie die erop staat duidelijk? En hoe zit het met de betalingsmethode? Is deze makkelijk en beschikbaar voor een groot publiek? Een klant zal al snel de factuur aan de kant leggen als het niet duidelijk is hoe de prijs tot stand is gekomen, als er te veel informatie op staat en als de factuur onprofessioneel overkomt. Ook ingewikkelde betalingsmethodes kunnen als gevolg hebben dat de klant de factuur vermijdt omdat hij of zij op dat moment te druk is en hij vergeten wordt.

Jouw processen

Als laatste is het goed om je debiteurenbeheer eens goed onder de loep te nemen. Zijn jouw processen duidelijk en gestroomlijnd? Worden de debiteuren structureel maar professioneel benaderd? Wordt de mogelijkheid aangegrepen om de klantenrelatie te verbeteren en de klant op te leiden zodat het niet weer zal voorkomen? Als bovengenoemde aspecten van je debiteurenbeheer in orde zijn, maar je hebt nog steeds een probleem, dan kan uitbesteden soms de enige oplossing bieden.